sunnuntai 25. maaliskuuta 2012

Täppäilyä, täppäilyä, täppäilyä

Olen siinä mukavassa asemasa, että olen saanut koulun iPadit tässä jaksossa kaikille terveystiedon tunnille käyttööni. Leba laatikoissa laitteet matkaavat jouhevasti luokkaan, muuten laitteita säilytetään opehuoneessa josta opettajat voivat niitä ottaa käyttöönsä. Mielestäni hyvää on se, että laitteet ovat hieman pitempiaikaisessa käytössä opettajalla ja samalla ryhmällä, näin voidaan tehdä muutakin kuin vain hakea tietoa ja laitteen käytöstä tulee sujuvaa. Itse olin tyytyväinen esim. ryhmätöihin jotka talletettiin yhteiseen kansioon dropboxiin ja näinollen jokainen saa kaikkien ryhmien tekemät työt. Opiskelijat osasivat tehdä tosi näyttäviä esityksiä quickofficella.
Lisäksi käyttöön otettiin appletv, ryhmät saivat omalta koneeltaan "peilata" tekemänsä esityksen. Appletv toimii parhaiten hdmi-tykin kanssa ja sellainenkin oli luokkaan asennettu.
Tälläviikolla koulutuskeskus Agricolasta saimme myös vieraita tutustumaan laitteisiin. Näin levitämme hyvää tvt tietoutta muillekin. Omia opiskelijoita seuratessani olen huomannut sen, että ainakin innostusta laitteiden käyttö on lisännyt opiskeluun, toivottavasti tämä lisää myös motivaatiota opiskeluun. Näin kevään korvalla sekä opiskelijat että opettajat varmasti tarvitsevat loppurutistusta.
Pasi Frilander, Ari Kallio, Seija Hietakangas ja Päivi Jäppinen täppäilemässä. Ari ja Seija lukiosta, Pasi ja Päivi Agricolasta.

sunnuntai 18. maaliskuuta 2012

Pienin askelin eteenpäin

Kuluneella viikolla olemme Pieksämäen lukiossa päässeet muutaman ryhmän kanssa hyvään alkuun iPadien kanssa. Dropbox kansioiden jakoa, tiedon etsimistä ja omien esitysten tekoa iPadeilla on motivoinut opiskelijoita hienosti.
Terveystiedossa en ole muuttanut tai suunnitellut tunteja sen kummemmin, tosin tähän asti olen opettajana hakenut paljon tietoa valmiiksi opiskelijoille, nyt iPadien avulla opiskelijat hakevat ja muokkaavat tietoa ITSE ja tallentavat tietonsa. Näin toivottavasti opiskelusta tulisi aktiivisempaa opiskelijalle.
Tulevalla viikolla olisi tarkoitus lisätä iPadeille lisää appseja. Hyvä muistivihko olisi mental note ja puffin selaimella aukeaa otavan kielten oppimateriaalit sujuvasti. Näin saisivat kieltenopettajat 'tehokäyttöön' laitteet.

perjantai 9. maaliskuuta 2012

Ensimmäiset kokeilut opiskelijoiden kanssa iPadeillä.

Hiihtolomalla opettajat saivat täppäiltäväksi iPadit Pieksämäen lukiossa, mitään pakkoa ei ollut mutta sai tutustua laitteeseen jos halusi. Aluksi olemme ajatelleet käyttää iPadeja opiskelijoiden kanssa yksittäisillä tunneilla, ihan vaan tiedon hakemiseen. Meneilläänolevalla jaksolla käyttöä harjoitellaan mm. terveystiedon tunneilla, psykologiassa, kuvaamataiteessa ja äidinkielessä.

Keskiviikkona rohkaistuneena kärräsin iPad laukut luokkaan ja ensimmäinen tunti käytettiin laitteen tutustumiseen ts. mitä milläkin appsilla voi tehdä. Olin kehoittanut opiskelijoita tekemään dropbox tilit ja suurin osa näin olikin tehnyt. Käytössä siis dropbox, quickoffice, mindjet, popplet, bookcreator, explain everything, wikipanion. Siinä sellaiset mitä aluksi voisi tarvita.

Ensiviikolla lupasin opastaa miten esim. Quickofficella tehdyn asiakirjan voi melko kätevästi raahata dropboxiin. Opiskelijoille kannatta muistuttaa että kirjautuu aina ulos jos on kirjautunut sovelluksiin esim. Dropbox. Täppäreille emme ole tallentaneet vielä mitään, näin säästyy opettaja laitteiden jatkuvalta nollauksilta.

















Opiskelijat innoissaan tutustumassa iPadeihin.